logo

Viimeisimmät tiedotteet

Suomalaisten suhtautuminen ydinvoimaan: ympäristö ja energiaomavaraisuus etusijalla
16.11.2015

Suomen kilpailukyky ja työllisyysvaikutukset myös tärkeitä tekijöitä

Suomalaisten ydinvoimakantoihin vaikuttavat energiaomavaraisuus, ydinvoimatuotannossa syntyvä radioaktiivinen jäte ja mahdollinen ydinvoimalaonnettomuus. Suomen kilpailukyky ja työllisyysvaikutukset ovat tärkeitä tekijöitä, mutta vasta ympäristönäkökohtien ja energiaomavaraisuuden jälkeen. Tämä käy ilmi VATT:n juuri julkaistusta muistiosta. Muistiossa raportoidaan tulokset kansalaiskyselyistä, jotka toteutettiin samaan aikaan, kun Suomessa käytiin keskustelua ydinvoiman lisärakentamisesta ja ydinvoimaluvista vuosina 2012 ja 2014.

Professori Markus Jäntti VATT:n ja Helsingin yliopiston yhteiseen julkistalouden professuuriin
23.10.2015

Tukholman yliopiston professori, VTT Markus Jäntti on kutsuttu VATT:n ja Helsingin yliopiston yhteiseen julkistalouden professorin tehtävään lokakuun 2015 alusta lukien.

Aikaisemmat tiedotteet

Tilaa RSS-lukijaan

Viimeisimmät kolumnit

Yksi pieni SOTE-pyyntö vain
11.11.2015

Sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistus on täyttänyt useampia hyllymetrejä. Epäilemättä lisää hyllymetrejä täyttyy hallituksen viimeisimmän 5-12-15-18 -päätöksen jälkeenkin. Tietotulvan keskellä ajattelin tässä kolumnissa muistuttaa yhdestä pienestä seikasta, jolla on tapana unohtua suuria linjavetoja tehtäessä. Haluaisin nostaa pöydälle tilastoaineiston keräämisen. Eihän se kovin kummoiselta huolenaiheelta kuulosta, mutta sillä saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia. Miksi?

Kielletty kaupunki
18.09.2015

Kirjoitimme keväällä raportin verotuksen ja valtionosuuksien vaikutuksista alueelliseen väestörakenteeseen. Tuloksena oli, että verotus yhdessä valtionosuusjärjestelmän tiettyjen erien kanssa kannustaa asumaan syrjäseuduilla. Useissa maakuntalehtien pääkirjoituksissa reagoitiin analyysiin voimakkaasti: Tutkijat haluavat tyhjentää maaseudun! Erityisesti taloustieteilijän kylmää sydäntä lämmitti Kainuun Sanomien sanoilla leikittelevä ote.

Aikaisemmat kolumnit

Tilaa RSS-lukijaan